מכיוון שמרבית המבנים שנבנו בארץ עד 1980 אינם עומדים בתו תקן ת"י 413 – עמידות מבנים בפני רעידות אדמה,ממשלת ישראל אישרה ב-14 באפריל 2005 את חוק תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה (תמ"א 38).תוקפה של התוכנית המקורית היה אמור להסתיים לאחר חמש שנים, אך המועצה הארצית לתכנון ובנייה האריכה את תוקף התוכנית עד ה- 18.5.2015.
אומנם אנחנו לא ארצות הברית, הסובלת מרעידות אדמה בתדירות גבוהה, אבל גם ישראל ידעה את חלקה ברעידות אדמה. בכל 80 שנה בממוצע מתרחשת בישראל רעידת אדמה גדולה, הגורמת לנזק משמעותי.ב-1837 נחרבו צפת וטבריה בשל רעידה שכזו, וב-1927 התרחשה רעידה בסדר גודל דומה. ב-1995 גוש אדמה באורך 45 קילומטר ובעומק 13 קילומטר זז שלושה מטרים באזור אילת, בעקבות רעידת אדמה שנמשכה 15 שניות. הסיכויים הם שיתרחשו רעידות אדמה נוספות בעתיד, ואין לשבת על הגדר בחיבוק ידיים ולהתיר למאות אלפי מבנים לקרוס ולהיחרב.
מבני מגורים או לשימושים אחרים שנבנו לפני ה-1 בינואר 1980 ו/או מבנים שנבנו לאחר מועד זה, אך שמהנדס קבע שאינם עומדים בת"י 413. מבנים של עד שתי קומות בשטח של עד 400 מ"ר, וכן מבנים שאינם מאוישים רוב הזמן – אינם מחויבים בביצוע התהליך.בדקו את זכאות המבנה שלכם בביצוע תהליך תמ"א 38 על ידי התייעצות עם גורמים מוסמכים ובעלי ניסיון בתחום.
מה ניתן לבצע במסגרת זו?
חיזוק והשבחה של מבנים קיימים.בניית מבנים חדשים בהתאם לתקן.הוספת דירות חדשות או הרחבת דירות קיימות.הוספה של עד 2 קומות חדשות / אגף חדש בבניין לשם הוספת דירות.הקמת קומה חלקית חדשה עד מחצית משטח הקומה שתחתיה.חיזוק והרחבה של דירות קיימות, כולל הוספת ממ"ד (עד 25 מ"ר לדירה ועד 12 מ"ר לממ"ד).הוספת קומה או אגף גם במבנים שאינם משמשים למגורים (באישור הוועדה המקומית).הריסת הבניין הדורש חיזוק והקמתו מחדש, לפי כל זכויות הבנייה הרלוונטיות.אפשרות לתוספות נלוות: מעלית, חניה, עיצוב ומרחבים מוגנים (דירתיים או קומתיים).
התאגדות דיירי הבניין – כולל מינוי נציג ברוב של 80% מהדיירים.
בדיקת היתכנות – לא כל מבנה עומד בדרישות החוק ויש לוודא זאת מראש. רצוי לקבל ייעוץ מקצועי ממומחים העוסקים בתחום (עורך דין, אדריכל, מהנדס ועוד).
הוצאת מכרז ו/או בדיקת הצעות קיימות – רצוי לקבל הצעות מחיר משני יזמים לפחות.
אישור התוכנית בעירייה – על-ידי אנשי המקצוע המלווים את הדיירים.
הכנה והגשה של תוכניות למהנדס העירייה (אם כי מטרה נוספת של תמ"א היא האפשרות לבצע חיזוק והשבחה גם ללא הגשת תוכניות מפורטות).
חתימה על הסכם, קבלת היתר בנייה וביצוע התהליך.